Vážený pane doktore,

dovolte, abych se na Vás obrátila s prosbou, zda byste se zamyslel nad snímkem mé kyčle tak, jak vypadala v červenci letošního roku a zda byste mi neumožnil provedení revizní operace ve Vašem zařízení a vlastně také proto, abych se dozvěděla, co je možné podstoupit dál.

Operovaná jsem byla v nemocnici na Královských Vinohradech v Praze před 6,5 lety. Během tohoto období mi lékaři nechali zhotovit několikrát rentgenové snímky, v listopadu 2019 jednou CT obou kyčlí a ani jednou mi ortopedie na Vinohradech nedala doporučení na magnetickou rezonanci.

V květnu 2014 jsem si vykloubila pravou kyčel při potyčce psů. Ještě jsem dokázala vstát, nohu jsem měla neustále nataženou, posadila jsem se na židli s neustále nataženou nohu a jeden člověk ve snaze mi pomoci mi nohu prudce stlačil dolu. Byla z toho čistá zlomenina krčku levé nohy. Po operaci jsem se rychle zotavovala, rehabilitovala a lékaři mne propustili z nemocnice aniž by mi změřili dolní končetiny, zda jsou shodně dlouhé.

Teprve po půl roce se primáři v lázních, kam jsem odjela, zdálo cosi podivně a délku nohou mi změřil. Protože zjistil, že mám levou nohu o více než 2 cm delší, doporučil mi podkládat nohu stélkou o výšce 1,5 – 2 cm. Zajímal se o mé rentgeny, ale ty jsem s sebou neměla. Od té doby jsem 1,5 cm dorovnání v levé botě nosila.

V listopadu na kontrole v nemocnici jsem o dorovnávání lékaři řekla a ptala jsem se ho, zda je nošení dorovnávací vložky v botě opravdu nutné. Změřil mi délky nohou, řekl, že to jako důležité nevidí ale, do zprávy napsal, že mám nohy dorovnávat do 0,5 cm.

Od té doby jsem v některé obuvi nosila navýšení 1,5 cm a v některé 0,5 cm.

Operovaná noha mne nebolela, cítila jsem se do roku 2017 dobře. Jezdila jsem na kole, plavala. To bylo v době, kdy jsem si kupovala do nové obuvi již jen 0,5 cm stélky.

Postupně od roku 2018 mi začaly bolesti zad, které jsem dříve neměla. Bolela mne krční páteř, hrudní i bederní. V roce 2019 jsem měla pocit, že se „stáčím doleva“, že mi jde levé rameno dozadu, pravá strana se otáčí dopředu. Zmínila jsem se koncem roku 2019 ortopedovi, dal mi doporučení na neurologii a od té doby nechtěl o mých potížích nic slyšet.

Na neurologii mi nemocnice nechala udělat MRI mozku, krční páteře a bederní páteře. Výsledky popisů přikládám.

Dosud jsem byla zdravá, léčila jsem se pouze se zvýšeným krevním tlakem /Concor 10, 1x denně/ a mám malou hiátovou hernii /užívám 1x denn Helicid/

Z denzitometrie v 2018 vyplynulo, že úbytek kostní tkáně jsem měla během roku menší, než obvyklý za dané období. Netrpěla jsem osteoporózou.

Z kostního metabolismu vyšetření osteokalcinu jsem měla v letos hodnutu 20,13

Letos na jaře mne bolely kotníky, nárty, bolely mne fascie, hlava, měla jsem pocit, že je má levá polovina zad po celé délce kratší. Lékaři mne odmítli poslat na rezonanci, tvrdili, že je vše od páteře a protože jsem nespokojená, at jdu na jiné ortopedické pracoviště, at navštívím psychologa. O nutnosti navyšování levé nohy se nezmiňují. Přednosta kliniky mi dokonce navrhl, abych dorovnávací stélku vyndala, do zprávy mi napsal, že jsem dolní končetiny shodně dlouhé. Jeho kolega napsal, že je v délce rozdíl 1 cm.

Obcházela jsem lékaře, a konečně se jeden z nich podíval na rentgen a konstatoval, že mám chybnou anteverzi kloubní jamky. Jako jediný mi v červnu 2020 poradil, at navyšuji nohu na 1,5 cm, že v tom celém je má diagnoza.

Byla jsem štastná, protože od té doby se mé tělo začalo vyrovnávat, přestalo mne bolet. Tři měsíce jsem se cítila krásně, byla jsem bez jakýchkoli neurologických potíží. Myslela jsem, že tím je mé trápení ukončené. Nyní mám pocit, že se vše vrací. Opět se lehce natáčím nalevo. Mám strach, že tentokrát se již vše neobejde bez dalších a ještě horších důsledků, nevím, zda navyšovat levou nohu ještě víc.

Lékaři, na které jsem se v naší zemi obrátila ohledně revizní operace mají obavu mi s nohou něco dělat, vysvětlují, že vlastně není možná revizní operace v našich podmínkách a že vše má řešit nemocnice, která provedla operaci první. I

Individuálně, bez doporučení nemocnice jsem sehnala v červnu vyšetření magnetické rezonance kyčlí i s kontrastní látkou a z popisu vyšetření je zřejmé, že se oblast okolo dříku bude v nejbližší době uvolňovat, protože se při podání kontrastní látky ukazoval /to již před třemi měsíci/ 2 mm vysoký hyperintenzní proužek tekutiny.

Věřím, Vážený pane doktore, věřím, že mi vyjdete vstříc a najdete si čas s mojí kyčlí něco podniknout, případně, že mi doporučíte pracoviště, kde by se mi mohli odborníci věnovat. Snímky rentgenu a CT Vám mohu nechat ze sítě kliniky, kde jsem byla operovaná.